Индийски океан / Сейшели

Република Сейшели е островна държава разположена на 155 острова в Индийския океан, отстояща на около 1500 км източно от континента, североизточно от Мадагаскар. Други близкостоящи острови до Сейшелите са: Мавриций и Реюнион на юг, Коморски острови и Мейота на югозапад и Малдивските острови на североизток. Сейшели имат най-малкото население от суверенните страни в Африка.

Австронезийските мореплаватели и арабските търговци вероятно са били първите посетители на островите. Първите, които официално ги документират, са португалците през 1502г. начело с адмирал Вашко да Гама, който минава през Амирантската група острови, и ги кръщава на себе си (острови на Адмирала). Първото документирано слизане на суша на тях, и първите писмени свидетелства са направени от екипажа на английския кораб "Асенсион" през 1609г. След това близо 150 години островите остават незаселени. През 1742г. французите правят изследвания на островите. Използвани са за транзитна точка на търговията между Азия и Африка, понякога дори и от пирати, до поемането на островите от Франция през 1756г., под командването на капитан Никола Морфе. Наречени са на името на Жан Моро дьо Сейшел, финансов министър при управлението на Луи XV.

Британците оспорват френския контрол върху Сейшелите между 1794 и 1811г. Жан Батист Куйо де Кинсе, френски администратор на островите през годините на войната с Великобритания, отказва да воюва с пристигналите британски бойни кораби, и спазарява капитулацията им срещу позиция на неутралитет за заселниците им.

След превземането на Мавриций през 1812г. Великобритания поема пълния контрол върху островите. Това е официализирано през 1814г. с Парижкия договор. Сейшелите стават британска колония, отделна от Мавриций, през 1903г. През 1976г. придобиват независимост, като република - член на Британската общност.

Първият избран президент е Джеймс Манчъм. През 1977г. той е свален чрез преврат, който поставя на негово място Франс Алберт Рене. През 1979г. е приета конституция, която обявява държавата за социалистическа и еднопартийна, и е запазена до 1991г. Създадена е нова конституция, която през 1992г. не успява да получи нужната подкрепа от 60% от избирателите, но коригирана нейна версия е одобрена през 1993г.

Виктория (понякога наричана Порт Виктория) е столица на Република Сейшели, разположена в североизточната част на остров Мае, който е главният остров на архипелага. Градът е първото седалище на британските колониални власти. През 2002 г., населението на града възлиза на 24970 жители, което е приблизително една трета от населението на Сейшелските острови. Виктория се обслужва от международното летище на Сейшелските острови (завършено през 1971г.)

Основните износни стоки на Виктория са кокосови орехи, кокосово масло, черупки от костенурки, сапун и гуано.

Привлекателните места в града включват часовниковата кула, умален модел на Малкия Бен в Лондон, Англия, сградата на съда, Ботаническата градина на Виктория, Националният исторически музей на Виктория, Природоисторическият музей на Виктория и пазарът „Сър Пърси Селвин Селвин-Кларк“. Във Виктория са също националният стадион и политехническият институт, докато вътрешното пристанище лежи непосредствено източно до града, около него са риболовният център за риба тон и консервните цехове, местната главната индустрия. Един от най-големите мостове на Виктория е разрушен от земетресението в Индийския океан през 2004г.

Народности

Сейшелите по начало са били ненаселени, така че населението им се състои от имигрирали народности. Най-големите етнически групи са от френски, африкански, индийски и китайски произход. Повечето жители са от смесен произход, главно европейско-африкански. Белите са предимно французи, а черните - източноафриканци.

Въпреки силната връзка с Великобритания (напр. в образованието, което следва британската система, и един от ВУЗ-овете е клон на Манчестърския университет, а също и в правото), журналисти и чужди наблюдатели отбелязват, че културата си остава сродна с френската. Около 70% от популацията носи фамилии, които звучат френски; фамилиите на само около 20% звучат английски. Двете често се смесват: много жители имат английско първо име и френска фамилия, или обратно.

Официалните езици са английски, френски и сейшелски креолски.

Религии

Повечето жители на Сейшелите са християни. Преобладаващата деноминация е римокатолическата (около 90%), следвана от англиканската (около 7%). Срещат се и други религии; една от най-бързо растящите е ислямът.

Климат

Климата е субекваториален (морски). Средната годишна температура е 26-28 градуса. Най-дъждовните месеци са декември и януари, а най-сухите са юни и юли. Срещат се и силни урагани, но не така често както на островите Реюнион и Мавриций.

Пакетни почивки
Настаняване
Видове почивки
Дестинация:
Хотел:
Тръгване от:
Нощувки:
Дата на тръгване:
 
 
Balkan Wings Booking
Държава:
   
Град:
   
Хотел:
   
Вид:
   
Категория:
   
Разстояние от център: